Chociaż spaghetti w takiej postaci, nie jest zbytnio lubiane przez moja córkę, postanowiłam je jednak przygotować na prośbę mojego męża.
Dzięki mięsistym i aromatycznym pomidorom, zakupionym na rynku wyszło boskie.
SKŁADNIKI:
800 g pomidorów
500 g mięsa mielonego
1 cebula
3-4 łyżki oliwy z oliwek
suszona bazylia do smaku
sól, pieprz
4 ząbki czosnku
makaron spaghetti
parmezan ( na zdjęciu zamiast parmezanu / bo nie lubi / ulubiony żółty ser mojej córki :) )
A jak to zrobić:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać mięso.
Podsmażać, aż przestanie być surowe.
W garnku podgrzać pozostała oliwę, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, odrobinę posolić i podsmażać, aż cebulka się zeszkli.
Wrzucić drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze około 30 sekund.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, doprawić bazylią, solą i pieprzem.
Gotować przez około 25-30 minut mieszając, aby się nie przypaliło.
Tak powstały sos rozdrobnić blenderem.
Dodać do niego podsmażone mięso.
Całość odstawić jeszcze raz na gaz i gotować około 15 minut w celu zredukowania sosu.
Makaron ugotować al dente.
Porcję makaronu przełożyć na talerz, polać sosem i posypać parmezanem.
Uwielbiam spaghetti bolognese - będę musiała je przygotować w najbliższej przyszłości :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie :)
Usuń