niedziela, 13 października 2013

SPAGHETTI BOLOGNESE

Chociaż spaghetti w takiej postaci, nie jest zbytnio lubiane przez moja córkę, postanowiłam je jednak przygotować na prośbę mojego męża.
Dzięki mięsistym i aromatycznym pomidorom, zakupionym na rynku wyszło boskie.

SKŁADNIKI:

800 g pomidorów
500 g mięsa mielonego
1 cebula
3-4 łyżki oliwy z oliwek
suszona bazylia do smaku
sól, pieprz
4 ząbki czosnku

makaron spaghetti
parmezan ( na zdjęciu zamiast parmezanu / bo nie lubi /  ulubiony żółty ser mojej córki :) )

A jak to zrobić:

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać mięso.
Podsmażać, aż przestanie być surowe.

W garnku podgrzać pozostała oliwę, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, odrobinę posolić i podsmażać, aż cebulka się zeszkli.
Wrzucić drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze około 30 sekund.

Dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, doprawić bazylią, solą i pieprzem.
Gotować przez około 25-30 minut mieszając, aby się nie przypaliło.

Tak powstały sos rozdrobnić blenderem. 
Dodać do niego podsmażone mięso.
Całość odstawić jeszcze raz na gaz i gotować około 15 minut w celu zredukowania sosu.

Makaron ugotować al dente.

Porcję makaronu przełożyć na talerz, polać sosem i posypać parmezanem.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam spaghetti bolognese - będę musiała je przygotować w najbliższej przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...