wtorek, 29 października 2013

ŁAZANKI

Już 11 listopada na Opolskim Rynku odbędzie się Festyn Niepodległościowy.
Przewidziano wiele atrakcji od pokazu mody i tańca, po wybory miss lat dwudziestych.
Nie zabraknie również dobrego jedzenia, które przygotuje moja Kuchnia w opałach wraz z Krysią z Co na obiad?, Karoliną z Quchniakaroli i Amelią z Pierwsze primo.
 
W zamian za piosenkę żołnierską lub harcerską będziecie mogli skosztować :
 
1. Babki ziemniaczanej z wędzonym boczkiem i sosem z leśnych grzybów
2. Szarlotki polskiej
3. Pischingera
4. Gorącej czekolady
5. Tortu czekoladowego (jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni "Ziemiańska")
6. Łazanek (z kiszonej i słodkiej kapusty z dodatkiem boczku i pieczarek)
7. Bigosu na gęsinie
8. Chleba domowego

Serdecznie zapraszam w imieniu swoim i organizatorów :)



Łazanki przetestowane, będzie pysznie :)


SKŁADNIKI: 
1 kg kapusty słodkiej
1/2 kg kapusty kiszonej
1 cebula
1/2 kg pieczarek
 40 dag wędzonego boczku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
majeranek
kminek mielony
1 łyżka smalcu
makaron łazanki

                                                                                                                                  
A jak to zrobić:

Kapustę białą opłukać, poszatkować i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. 
Kapustę kiszoną ugotować w małej ilości wody, odcisnąć na cedzaku. 
Posiekać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone drobno pieczarki i całość podsmażyć (aby pieczarki nie ściemniały można posypać je odrobiną kwasku cytrynowego).
Pieczarki zdjąć z patelni i podsmażyć pokrojony w kostkę boczek.
Do podsmażonego boczku dodać smalec, obie kapusty (odciśnięte z wody), pieczarki i ugotowany a dente makaron.
Całość dokładnie wymieszać doprawiając do smaku solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i kminkiem.

Wszystko podsmażać jeszcze około 30 minut, mieszając, aby smaki dobrze się wymieszały.



  

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...