Już 11 listopada na Opolskim Rynku odbędzie się Festyn Niepodległościowy.
Przewidziano wiele atrakcji od pokazu mody i tańca, po wybory miss lat dwudziestych.
Nie zabraknie również dobrego jedzenia, które przygotuje moja Kuchnia w opałach wraz z Krysią z Co na obiad?, Karoliną z Quchniakaroli i Amelią z Pierwsze primo.
Przewidziano wiele atrakcji od pokazu mody i tańca, po wybory miss lat dwudziestych.
Nie zabraknie również dobrego jedzenia, które przygotuje moja Kuchnia w opałach wraz z Krysią z Co na obiad?, Karoliną z Quchniakaroli i Amelią z Pierwsze primo.
W zamian za piosenkę żołnierską lub harcerską będziecie mogli skosztować :
1. Babki ziemniaczanej z wędzonym boczkiem i sosem z leśnych grzybów
2. Szarlotki polskiej
3. Pischingera
4. Gorącej czekolady
5. Tortu czekoladowego (jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni "Ziemiańska")
6. Łazanek (z kiszonej i słodkiej kapusty z dodatkiem boczku i pieczarek)
7. Bigosu na gęsinie
8. Chleba domowego
Serdecznie zapraszam w imieniu swoim i organizatorów :)
2. Szarlotki polskiej
3. Pischingera
4. Gorącej czekolady
5. Tortu czekoladowego (jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni "Ziemiańska")
6. Łazanek (z kiszonej i słodkiej kapusty z dodatkiem boczku i pieczarek)
7. Bigosu na gęsinie
8. Chleba domowego
Serdecznie zapraszam w imieniu swoim i organizatorów :)
Łazanki przetestowane, będzie pysznie :)
SKŁADNIKI:
1 kg kapusty słodkiej
1/2 kg kapusty kiszonej
1 cebula
1/2 kg pieczarek
40 dag wędzonego boczku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
majeranek
kminek mielony
1 łyżka smalcu
makaron łazanki
A jak to zrobić:
Kapustę białą opłukać, poszatkować i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Kapustę
kiszoną ugotować w małej ilości wody, odcisnąć na cedzaku.
Posiekać
cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone drobno pieczarki i
całość podsmażyć (aby pieczarki nie ściemniały można posypać je odrobiną
kwasku cytrynowego).
Pieczarki zdjąć z patelni i podsmażyć pokrojony w kostkę boczek.
Do podsmażonego boczku dodać smalec, obie kapusty (odciśnięte z wody), pieczarki i ugotowany a dente makaron.
Całość dokładnie wymieszać doprawiając do smaku solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i kminkiem.
Wszystko podsmażać jeszcze około 30 minut, mieszając, aby smaki dobrze się wymieszały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz