niedziela, 27 października 2013

BABKA CYTRYNOWA

Z racji charakteru mojej pracy, takie leniwe, niedzielne popołudnia jak dziś, zdarzają mi się bardzo rzadko. 
Tym bardziej się cieszę, że w nocy cofaliśmy wskazówki zegarów o godzinę.
Moje dzisiejsze leniuchowanie, będzie dłuższe :)

Towarzystwa dotrzymują mi:

moja cudowna kotka Szarusia,
jeszcze ciepła babka cytrynowa
książka "Wszystkie barwy Toskanii"

I oby tylko reszta rodziny, wróciła późno do domu ;)

SKŁADNIKI:

4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
otarta skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny

A jak to zrobić: 

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, na białą masę.
Ostrożnie dosypywać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, w dalszym ciągu miksując.
Cienką strużką dolewać olej.
Na koniec dodać skórkę i sok z cytryny, miksować jeszcze około 2 minut.

Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Po przestudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.



 

6 komentarzy:

  1. uwielbiam babkę cytrynową! klasyka zawsze się broni. Twoja wygląda bardzo apetycznie :)
    zapraszam też do siebie www.pinkhungry.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam o niej już od dawna :) wyszła idealna.

      Usuń
  2. Dobrze jest czasem pobyć samemu... Najlepiej z dobrym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzebuję nieraz poprzebywać tylko we własnym towarzystwie, wsłuchać się we własne myśli...... ale jako zwierzę stadne, długo w takim stanie nie pozostaję ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Wymienię za kawałek Twojej bezy z jeżynami ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...