Fasolkę tym sposobem robiłam pierwszy raz na Festiwal.
Zawsze przygotowywałam ją tradycyjnie z bułką tartą.
Przepis na tyle mnie urzekł, że pewnie jeszcze nie raz z niego skorzystam.
Polecam, odkryjcie fasolkę na nowo :)
Przepis zapożyczony od Turcja od kuchni.
Taze fasulye
zielona fasolka na sposób turecki
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
0,5kg zielonej fasolki (może być szparagowa)
3 duże pomidory
1 duża cebula
2 zielone papryki
sól
pół łyżeczki cukru
pieprz
kumin
tymianek
papryka Pul Biber jeśli ktoś lubi dania bardziej pikantne
oliwa
Fasolkę myjemy, odcinamy końce i łamiemy na drobne części.Gotujemy w
lekko osolonej wodzie (aby lekko zmiękła).
3 duże pomidory
1 duża cebula
2 zielone papryki
sól
pół łyżeczki cukru
pieprz
kumin
tymianek
papryka Pul Biber jeśli ktoś lubi dania bardziej pikantne
oliwa
A jak to zrobić:
W tym czasie kroimy cebule,
paprykę i pomidory bez skórki.
Do niedużego garnka wlewamy oliwę i
podsmażamy na niej cebule i paprykę.
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy
pomidory, przykrywamy garnek i dusimy ok 10 minut.
Po tym czasie
dodajemy fasolkę i przyprawiamy do smaku gotujemy jeszcze ok 10 minut
pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia podajemy na gorąco z pilavem i
jogurtem lub na zimno jako przystawkę.
foto by Arkadiusz Kornacki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz