piątek, 6 września 2013

TAZE FASULYE - ZIELOA FASOLKA NA SPOSÓB TURECKI

 Fasolkę tym sposobem robiłam pierwszy raz na Festiwal.
Zawsze przygotowywałam ją tradycyjnie z bułką tartą.
Przepis na tyle mnie urzekł, że pewnie jeszcze nie raz z niego skorzystam.
Polecam, odkryjcie fasolkę na nowo :)

Przepis zapożyczony od Turcja od kuchni.

Taze fasulye zielona fasolka na sposób turecki 


SKŁADNIKI:
 
0,5kg zielonej fasolki (może być szparagowa)
3 duże pomidory
1 duża cebula
2 zielone papryki
sól
pół łyżeczki cukru
pieprz
kumin
tymianek
papryka Pul Biber jeśli ktoś lubi dania bardziej pikantne
oliwa
A jak to zrobić:

 Fasolkę myjemy, odcinamy końce i łamiemy na drobne części.Gotujemy w lekko osolonej wodzie (aby lekko zmiękła).
 W tym czasie kroimy cebule, paprykę i pomidory bez skórki. 
Do niedużego garnka wlewamy oliwę i podsmażamy na niej cebule i paprykę. 
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pomidory, przykrywamy garnek i dusimy ok 10 minut. 
Po tym czasie dodajemy fasolkę i przyprawiamy do smaku gotujemy jeszcze ok 10 minut pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia podajemy na gorąco z pilavem i jogurtem lub na zimno jako przystawkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...