Jak obiecałam tak robię :)
Dzisiaj kolejna odsłona tureckich smaków.
Serwujemy całego bakłażana jako jedną porcję, czego nie widać na zdjęciu, gdyż mój był dzielony na 4 porcje w ramach degustacji smaku :)
Potrawa bardzo aromatyczna, idealnie nadająca się na przykład na niedzielny obiad.
Karnıyarık
bakłażan nadziewany warzywami i mięsem
SKŁADNIKI:
4 bakłażany
200g mięsa mielonego (najlepiej jagnięcego lub wołowego)
2 duże ząbki czosnku
1 cebula
1 pomidor
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
pół łyżeczki Pul Biber
1 łyżeczka mięty suszonej
sól
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
A jak to zrobić:
Mięso mielone,
drobno pokrojoną cebulę i czosnek, przyprawy dokładnie mieszamy i
zostawiamy na noc w lodówce.
Następnego dnia grillujemy bakłażany, mają
być wystarczająco miękkie by je otworzyć do faszerowania ale nie za
miękkie gdyż się rozpadną.
Farsz wkładamy na rozgrzaną patelnie z
odrobiną oleju i ciągle mieszając smażymy aż mięso całkowicie zostanie
przesmażone.
Bakłażany obieramy ze skórki, rozcinamy wzdłuż z jednej strony i faszerujemy
przesmażonym na patelni farszem.
Tak wypełnione farszem układamy w formie do pieczenia
na nie układamy pomidory pokrojone w drobne kawałki a na spód wlewamy
wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i odrobiną soli.
Przykrywamy i
zapiekamy 20 minut. Ważne jest by mięso mielone nie wyschło dlatego
należy potrawę przykryć folią.
Przed podaniem bakłażany posypujemy natką pietruszki.
foto by Arkadiusz Kornacki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz