niedziela, 8 września 2013

KARNIYARIK - BAKŁAŻAN NADZIEWANY WARZYWAMI I MIĘSEM

  Jak obiecałam tak robię :)
Dzisiaj kolejna odsłona tureckich smaków.
Serwujemy całego bakłażana jako jedną porcję, czego nie widać na zdjęciu, gdyż mój był dzielony na 4 porcje w ramach degustacji smaku :)
Potrawa bardzo aromatyczna, idealnie nadająca się na przykład na niedzielny obiad.

Karnıyarık
bakłażan nadziewany warzywami i mięsem

SKŁADNIKI: 
 
4 bakłażany
200g mięsa mielonego (najlepiej jagnięcego lub wołowego)
2 duże ząbki czosnku
1 cebula
1 pomidor
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
pół łyżeczki Pul Biber
1 łyżeczka mięty suszonej
sól
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
A jak to zrobić:

 Zaczynamy od przygotowania farszu.
 Mięso mielone, drobno pokrojoną cebulę i czosnek, przyprawy dokładnie mieszamy i zostawiamy na noc w lodówce. 
Następnego dnia grillujemy bakłażany, mają być wystarczająco miękkie by je otworzyć do faszerowania ale nie za miękkie gdyż się rozpadną. 
 Farsz wkładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i ciągle mieszając smażymy aż mięso całkowicie zostanie przesmażone.
Bakłażany obieramy ze skórki, rozcinamy wzdłuż z jednej strony i faszerujemy przesmażonym na patelni farszem.  
Tak wypełnione farszem układamy w formie do pieczenia na nie układamy pomidory pokrojone w drobne kawałki a na spód wlewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i odrobiną soli.
Przykrywamy i zapiekamy 20 minut. Ważne jest by mięso mielone nie wyschło dlatego należy potrawę przykryć folią.
 Przed podaniem bakłażany posypujemy natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...