czwartek, 24 stycznia 2013

SCHABOWE ROLADKI ZE SZPINAKIEM W MIŁYM TOWARZYSTWIE KOPYTEK


Szpinak - niezbyt miłe wspomnienie z dzieciństwa.
Osobiście przekonywałam się do tej rośliny blisko 30 lat.
            Teraz uważam ,iż odpowiednio doprawiony można wykorzystać w kuchni na różne sposoby.
                           Oto jeden z nich.




SKŁADNIKI NA ROLADY:

12 plastrów schabu
1 łyżeczka masła
1/2 cebuli
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1/2 kostki sera feta
3-4 ząbki czosnku 
sól,pieprz 
starty żółty ser
oliwa do podsmażenia roladek


SKŁADNIKI NA KOPYTKA:

1 kg ziemniaków
26 dag mąki pszennej 
2,5 dag mąki ziemniaczanej 
1 jajko
sól


SOS:

Sos według upodobań.
W moim przypadku jest to sos pieczarkowy zrobiony na bazie bulionu, pieczarek i jogurtu naturalnego typu greckiego.


A jak to zrobić:




Kotlety rozbijamy na cienkie płaty.


Na środek każdego z nich wykładamy farsz szpinakowy (na maśle podsmażamy cebulę i dodajemy szpinak.Jak szpinak się już rozmrozi i trochę odparuje dodajemy ser feta, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem), i posypujemy startym żółtym serem.


Tak przygotowane mięso zwijamy w roladkę i podsmażamy na patelni z każdej stony.


Rolady przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy ulubionym sosem (w moim przypadku jest to sos pieczarkowy) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min.


Kopytka:
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować.Przestudzone zemleć przez maszynkę, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko i zarobić ciasto.Z ciasta formować wałki ok. 3 cm. spłaszczyć je lekko i ciąć nożem ukośne kluski.Gotować we wrzącej osolonej wodzie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...