niedziela, 27 listopada 2016

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM NA KRAKERSACH

Już od dłuższego czasu ta sałatka za mną chodziła :)
Ale aż do dziś nie było czasu, ani okazji do jej przygotowania.
Moim zdaniem jak na sałatkę wygląda bardzo efektownie.
Pozwoli zaskoczyć gości, gdyż na pierwszy rzut oka może być pomylona z ciastem.




SKŁADNIKI:

24 krakersy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 czerwonej cebuli
1 ogórek korniszon
60 g żółtego sera
2 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki majonezu
posiekany szczypiorek
sól
pieprz
papryka mielona



A jak to zrobić:

Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wymieszać z dwoma łyżkami majonezu i doprawić papryką.
Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem, dodać drobno posiekaną cebulę i pokrojony w drobną kostkę ogórek.
Doprawić solą i pieprzem.
Jajka przekroić na pół i wyciągnąć żółtka.
Białka zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wymieszać z pozostałym majonezem i doprawić szczyptą pieprzu.
Żółtka rozdrobnić widelcem.

Na desce ułożyć dwa rzędy krakersów po 4 sztuki.
Wyłożyć na nie masę serową i równomiernie rozprowadzić.
Przykryć całość warstwą krakersów.
Rozprowadzić na nich masę tuńczykową.
Ułożyć ponownie warstwę krakersów.
Wierzch posmarować masą z białek.
Całość oprószyć żółtkami i posiekanym szczypiorkiem.
Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.







2 komentarze:

  1. Brzmi i wygląda smacznie,ale mam pytanie jak to podawać,jeść?��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez obaw, po kilku godzinach krakersy miękną i można bardzo łatwo ją kroić. Prawie jak ciasto 😀

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...