Używacie w swojej kuchni cukru waniliowego czy wanilinowego?
Niby na pierwszy rzut oka obie nazwy wyglądają tak samo, a jednak diametralnie się różnią.
Nie tylko jedną literką, ale i składem.
Odkąd mąż podesłał mi artykuł o wanilinie i jej produkcji, cukier z tym składnikiem omijam szerokim łukiem.
No bo w końcu jak można dodawać do potraw coś, co w pierwszym stadium miało dużo wspólnego z krowim plackiem.
Bleeeeee...
Zdecydowanie polecam przygotowanie domowego cukru z naturalnym aromatem wanilii.
Tym bardziej, że sezon na świąteczne wypieki za pasem :)
SKŁADNIKI:
1 szkl drobnego cukru
2 laski wanilii
słoiczek
A jak to zrobić:
Cukier wsypać do słoiczka.
Wanilię przekroić wzdłuż na pół i nożem zeskrobać nasiona, które wymieszać z cukrem.
Pustą laskę wanilii przeciąć na mniejsze kawałki i również włożyć do słoiczka.
Zakręcić słoik i wstrząsnąć.
Cukier nabiera pełnej mocy aromatu po około dwóch tygodniach.
W między czasie warto go kilka razy wstrząsnąć, aby się nie zbrylił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz