sobota, 15 listopada 2014

CUKIER WANILIOWY

Używacie w swojej kuchni cukru waniliowego czy wanilinowego?
Niby na pierwszy rzut oka obie nazwy wyglądają tak samo, a jednak diametralnie się różnią.
Nie tylko jedną literką, ale i składem.
Odkąd mąż podesłał mi artykuł o wanilinie i jej produkcji, cukier z tym składnikiem omijam szerokim łukiem.
No bo w końcu jak można dodawać do potraw coś, co w pierwszym stadium miało dużo wspólnego z krowim plackiem.
Bleeeeee...

Zdecydowanie polecam przygotowanie domowego cukru z naturalnym aromatem wanilii.
Tym bardziej, że sezon na świąteczne wypieki za pasem :)

SKŁADNIKI:

1 szkl drobnego cukru
2 laski wanilii
słoiczek


A jak to zrobić:

Cukier wsypać do słoiczka.
Wanilię przekroić wzdłuż na pół i nożem zeskrobać nasiona, które wymieszać z cukrem.
Pustą laskę wanilii przeciąć na mniejsze kawałki i również włożyć do słoiczka.
Zakręcić słoik i wstrząsnąć.
Cukier nabiera pełnej mocy aromatu po około dwóch tygodniach.
W między czasie warto go kilka razy wstrząsnąć, aby się nie zbrylił.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...