czwartek, 25 września 2014

BRUSCHETTA Z RYDZAMI

Za co lubicie jesień ?
Bo ja za cudownie kolorowe liście, spadające kasztany, grzyby w lesie...
Tak, tak sezon grzybowy uważam za rozpoczęty :)
 
Takie skarby zagościły ostatnio w mojej kuchni
 
Obecnie przygotowuję przepisy na dania z  grzybami do najnowszego numeru Coolmaga, będzie smacznie i jesiennie.
Ta przekąska w magazynie się nie znajdzie, ale uznałam, że podzielić się tym przepisem z Wami muszę, bo warto.

 
SKŁADNIKI:
 
4  duże świeże rydze
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku - posiekany
1 szalotka - posiekana
1 łyżka posiekanej dymki (zielonej części)
sól
pieprz

oliwa z oliwek 
bagietka


A jak to zrobić:

Grzyby umyć i niezbyt drobno pokroić.
Obgotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
Na patelnie rozgrzać masło, dodać szalotkę i smażyć, aż się zeszkli.
Dołożyć grzyby i smażyć około 7-8 minut.
Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem.
Pod koniec wsypać dymkę i dokładnie wymieszać.

Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojone i skropione oliwą z oliwek kromki bagietki.
Na tak przygotowane pieczywo nakładać grzyby.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...