niedziela, 3 listopada 2013

NAPOLEONKI NA KRAKERSACH

Przymierzałam się do tego ciasta, już od dłuższego czasu. 
W zasadzie zastanawiam się dlaczego ?

Ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu.
To także, taki powrót do smaków z dzieciństwa.

Polecam wypróbowanie przepisu, bo naprawdę warto.
 No bo kto nie lubi Napoleonek :)

SKŁADNIKI:

1 opakowanie krakresów
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki maki pszennej
4 łyżki maki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
cukier puder (do posypania)

A jak to zrobić:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warstwę z krakersów (tak aby przykryć cały spód blaszki).
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać przesiane mąki i dobrze rozmiksować.
Mleko wlać do garnka i zagotować, po czym wlać do niego masę jajeczną, gotować ciągle mieszając (używałam w dalszym ciągu miksera), aż masa zgęstnieje.
Garnek zdjąć z ognia.
Do kremu dodać masło i sok z cytryny, dokładnie rozmieszać.
 Krem wylać na krakersy, dokładnie rozprowadzić po całości.
Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z krakersów.
Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.

Wierzch ciasta posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...