Wracając z wakacji napatrzyłam się na kurki, które ludzie sprzedawali prosto z lasu, tuż przy trasie.
No i tak mi ten obraz chodził po głowie, że musiałam coś z nimi pokombinować.
Wyszedł całkiem smaczny obiad.
SKŁADNIKI:
1 duża polędwiczka wieprzowa
1 szalotka
200 g kurek
100 ml śmietany 18 %
mąka
olej
sól
pieprz
bulion lub woda
A jak to zrobić:
Polędwicę umyć, oczyścić i pokroić w plastry o grubości około 3 cm.
Każdy plaster lekko rozbić przy pomocy własnej pięści.
Mięso z każdej strony oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej.
Plastry mięsa obtoczyć w mące i obsmażyć z dwóch stron.
Gdy mięso nabierze lekko złotego koloru, podlać całość bulionem lub wodą.
Dodać pokrojoną w piórka szalotkę i umyte oraz pokrojone kurki.
Całość dusić pod przykryciem około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec sos zaprawić śmietaną i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
chętnie zjadłabym takie, lubię mięsa w sosie kurkowym:)
OdpowiedzUsuńMoja rodzina też takie połączenia lubi, miło było widzieć "wylizane" talerze ;)
Usuńrobię dziś na obiad :), dam znać :), choć już wiem, że będzie pyszne :)
OdpowiedzUsuńChociaż raz Cię zainspirowałam ;) jestem ciekawa efektu ?
Usuńto dopiero początek mojej listy z Twoich pyszności :)))
Usuńpolędwiczki przepyszne, polecam wszystkim ! :)
jaką ilością bulionu podlać mięso?
OdpowiedzUsuńŻeby delikatnie zakrywał mięso, podczas duszenia część się zredukuje, to co pozostanie w połączeniu ze śmietaną i kurkami utworzy bardzo smaczny sos :-D
UsuńWyszło pyszne. Dzisiaj w wersji z karkówką. Ostatnio z braku polędwiczki, ze schabem
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, grunt to umieć odnaleźć się we własnej kuchni ;)
UsuńMam pytanie, czy polędwiczki tak przygotowane można zamrozić? nie stracą smaku po odgrzaniu? chciałabym zrobić te danie z tygodniowym wyprzedzeniem
OdpowiedzUsuńTrudno mi to stwierdzić, bo nigdy ich po przygotowaniu nie mroziłam. Ale o tej porze roku jest raczej ciężko o świeże kurki, a mrożone mają już zdecydowanie inny smak... Danie nie zabiera zbyt wiele czasu, więc ja bym się pokusiła na przygotowanie go bezpośrednio przed podaniem.
Usuń