Pierwszy raz miałam styczność z kotletami w takiej formie kilka lat temu u Teściowej na imieninach.
Dość często później królowały na moim stole :)
Pomimo to nadszedł taki czas, że odeszły w zapomnienie, aż do dziś.
Są naprawdę smaczne polecam.
SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
2 jajka
8-10 pieczarek
1/2 cebuli
1/2 dużej czerwonej papryki
sos sojowy
sól, pieprz
odrobina mąki lub bułki tartej do zagęszczenia
oliwa do smażenia
A jak to zrobić:
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę razem z pieczarkami, cebulą i papryką.
W misce roztrzepać całe jajka do uzyskania lekkiej piany.
Dodać pokrojone w kostkę mięso i warzywa, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.
Zagęścić mąką lub bułka tartą.
Ewentualnie można dodać odrobinę świeżej kolendry.
Z tak przygotowanej masy na rozgrzanej oliwie smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
Danie jest naprawdę szybkie w realizacji i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnie przygotowywanych kotletów drobiowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz