poniedziałek, 10 września 2018

CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI

Spacerując można ją spotkać już na każdym kroku.
Ozłociła liście, skróciła dzień, ochłodziła noce, w kuchni też już ją widać...
O kim mowa?
Oczywiście o jesieni.
Dzisiaj nie może być inaczej, zapraszam na jesienne ciasto :)


SKŁADNIKI:

1/2 kostki margaryny do pieczenia Kasia
1 szkl cukru
1/3 szkl mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżeczki kakao
2 jajka
1 szkl mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść posiekanych orzechów włoskich 
śliwki 
cukier puder

A jak to zrobić: 

Do rondelka dać margarynę, cukry, mleko i kakao.
Wszystko razem zagotować, a następnie ostudzić.
Do ostudzonej masy dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia, całość zmiksować na gładko.
Wsypać orzechy i delikatnie wymieszać.
Ciasto przeleć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Na wierzchu ułożyć wydrylowane połówki śliwek, skórką do dołu.
Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po przestudzeniu, oprószyć cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...