środa, 25 lipca 2018

TARTA Z MARCEPANEM I ŚLIWKAMI

Uwielbiam marcepan i to nie tylko w Święta 😉
Dlatego dzisiaj postanowiłam połączyć go ze śliwkami.
Może Wam się wydawać, że to są typowo jesienne smaki, ale nic bardziej mylnego, ta tarta zachwyci Wasze podniebienia o każdej porze roku.


SKŁADNIKI:

ciasto

180 g mąki pszennej (dodatkowo do podsypywania)
50 g zmielonych migdałów bez skórki
30 g cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli

nadzienie

200 g masy marcepanowej
2 jajka
90 g masła
30 g cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka amaretto lub 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

ponadto

400 g śliwek
cukier puder
2-3 łyżki podprażonych płatków migdałowych


A jak to zrobić:

Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na blat, przesiekać nożem i zagnieść jak kruche.
Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-45 minut.
Formę do tarty natłuścić i oprószyć mąką.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim przygotowana formę.
Ciasto nakłuć widelcem, na wierzch położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą.
Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Zdjąć papier wraz z obciążeniem i piec jeszcze 5-7 minut, aż się lekko zarumieni.
W tym czasie wszystkie składniki masy zmiksować na gładko.
Wyjąc ciasto z piekarnika, wylać na nie przygotowaną masę i na wierzchu poukładać śliwki pokrojone w ćwiartki lub połówki, lekko je zatapiając w nadzieniu.
Zmniejszyć temperaturę w piecu do 175 stopni, włożyć ciasto i piec jeszcze 30-35 minut.
Po upieczeniu, tartę wystudzić.
Następnie oprószyć ją cukrem pudrem i posypać prażonymi płatkami migdałów.





1 komentarz:

  1. Ta masa marcepanowa musi się świetnie komponować ze śliwkami <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...