środa, 18 lipca 2018

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Całkiem niedawno miałam okazję, po raz pierwszy spróbować tego sernika.
Koleżanka z pracy, osładzała nam nim swoje urodziny :)
Od razu przypadł mi do gustu i zyskał roboczą nazwę "Justynkowy sernik".
Dzielę się przepisem, bo to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, dla serniko-żerców i nie tylko.


SKŁADNIKI:
ciasto

3 szkl. mąki
1 margaryna do pieczenia
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

masa serowa

1 kg sera z wiaderka
1 całe jajko
1 budyń śmietankowy
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki masła (roztopionego)
kilka kropel esencji waniliowej

piana

5 białek
1 szkl. cukru pudru
1 budyń śmietankowy


ponadto

1 puszka brzoskwiń
cukier puder


A jak to zrobić:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść jak kruche, podzielić na dwie części (jedna większą, drugą mniejszą) i włożyć na około godzinę do zamrażalnika.
Gdy ciasto się schłodzi, większą częścią wyłożyć blachę, wcześniej wyłożona papierem do pieczenia.

Składniki na masę serowa zmiksować na gładka masę i wylać na przygotowany spód z ciasta.

Brzoskwinie odsączyć i drobno pokroić.
Ułożyć na całej powierzchni masy serowej.

Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier puder i na końcu budyń.
Wyłożyć jako kolejną warstwę ciasta.

Wierzch posypać pokruszonym ciastem z mniejszego kawałka.
Można też zetrzeć ja na tarce o grubych oczkach.

Ciasto piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.

Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.




3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twoje wypieki. Zawsze wychodzą i zachwycają podniebienia naszych gości. Wszystkie produkty dostarcza nam hurtownia spożywcza

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, na pewno też przygotuję sobie to w najbliższej okazji. Skąd masz taki zapał do gotowania, ja uwielbiam jeść, ale z gotowaniem gorzej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...