poniedziałek, 25 czerwca 2018

TARTA MIGDAŁOWA Z OWOCAMI

Lato w pełni, więc zabrałam się za pyszną tartę, własnie w letniej odsłonie.
Kruchy spód, aksamitne wnętrze i pyszne sezonowe owoce, gwarantują, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku.

SKŁADNIKI:
na spód

80 g mąki pszennej
25 g zmielonych migdałów
15 g cukru pudru
1 jajko
50 g zimnego masła
szczypta soli

na krem

3 żółtka 
60 g drobnego cukru
10 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
225 ml mleka
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

na wierzch

ulubione sezonowe owoce
płatki migdałowe prażone
drobne listki mięty

A jak to zrobić:

Mąkę i zmielone migdały przesiać na stolnicę, dodać pokrojone masło i całość posiekać nożem.
Dodać jajko, cukier i sól, szybko zagnieść gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-60 minut.

Formę na tartę (w moim przypadku prostokątną, jeśli macie okrągłą o średnicy 28-30 cm składniki należy podwoić) wyłożyć ciastem i delikatnie nakłuć widelcem.
Na ciasto położyć papier o obciążyć go np. fasolą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15 minut, po czym zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze około 10 minut.
Gotowy spód do tarty pozostawić do wystygnięcia.

Żółtka z cukrem utrzeć do białości, dodać mąki, 50 ml mleka, ekstrakt migdałowy i zmiksować.
Pozostałe mleko wlać do rondelka i zagotować.
Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje jak budyń.
Dodać masło i wmieszać je w krem, aż do roztopienia.
Gotowy krem wyłożyć na przygotowany spód, schłodzić.

Na schłodzoną tartę wyłożyć owoce, wierzch posypać płatkami migdałowymi i świeżymi listkami mięty.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...