wtorek, 8 maja 2018

PŁOMYKI - KRUCHE CIASTKA Z RABARBAREM I DZIKĄ RÓŻĄ

Na te ciastka natrafiłam w sieci już dłuższy czas temu.
Zaintrygował mnie ich wygląd, i na jego podstawie wymyśliłam swoją wersję.
Do tej pory jakoś się nie składało, żeby je przygotować, ale zazwyczaj jak coś co długo chodzi mi po głowie, wprowadzam to w życie.
Dlatego jest i on  - przepis na bardzo fajne ciasteczka, z jeszcze fajniejszym farszem.

SKŁADNIKI:
ciasto

250 g maki pszennej
100 g miękkiego masła
60 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
50 ml mleka
kilka kropel ekstraktu waniliowego
łyżeczka soku z cytryny

farsz

350 g obranego i drobno pokrojonego rabarbaru
płatki z około 10 kwiatów dzikiej róży
1/2 jabłka
1 łyżeczka masła
3 łyżki cukru trzcinowego
1015 ml wody

dodatkowo

cukier puder


A jak to zrobić:

Mąkę przesiać z solą i sodą na stolnice, dodać masło i całość "przesiekać".
Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto w razie potrzeby podsypywać je mąką.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę lub do zamrażalnika na 15 minut.

Na patelni roztopić masło, wsypać rabarbar podlać go wodą i zasypać cukrem, dusić na małym ogniu.
Gdy rabarbar zacznie mięknąć, wsypać płatki róży, smażyć od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż cały sok odparuje.
Na dwie minuty przed końcem smażenia dodać starte na grubych oczkach jabłko, wymieszać i odstawić z palnika.
Owoce muszą mieć gęsta konsystencję, inaczej wypłyną z ciastek.


Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 2-3 mm.
Wyciąć z niego pasy o szerokości około 10-12 cm,
Każdy pas pokroić na trójkąty, a każdy trójkąt naciąć w 4 miejscach.



Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce farszu i zawinąć najpierw lewy koniec w prawo, a prawy koniec w lewo.
Jeśli zawijanie zaczniemy od prawego rogu to też się uda :p


Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i piec 15-20 minut w temperaturze 175 stopni.
Po wystudzeniu oprószyć je cukrem pudrem.


Z podanego przepisu otrzymacie około 20 ciastek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...