środa, 25 kwietnia 2018

SZYBKIE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM

Dziś zachęcam Was do przygotowania domowych drożdżówek.
Są o niebo lepsze od tych, które możemy kupić w sklepie.
Ciasto jest delikatnie i puszyste, a z nadzieniem można kombinować.
Moja dzisiejsza propozycja nadzienia to budyń, a nawet jego dwa smaki, tak żeby nie było nudno ;)


SKŁADNIKI:
nadzienie

2 opakowania budyniu z cukrem (u mnie waniliowy i malinowy)
500 ml mleka

ciasto

20 g świeżych drożdży
250 ml mleka
40 g cukru
500 g mąki pszennej
1 żółtko
85 g oleju
szczypta soli
białko do do posmarowania drożdżówek

lukier

4 łyżki cukru pudru
sok z cytryny


A jak to zrobić:

Budyń lub budynie ugotować i odstawić do wystygnięcia.
Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 2 łyżki ciepłego mleka, wszystko dobrze wymieszać i zostawić na około 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do zaczynu dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto, ma być jednolite i gładkie.
Wyrabiać można ręcznie, jak i przy pomocy miksera.
Nie ma potrzeby zostawiania ciasta do wyrośnięcia, ładnie wyrośnie w piecu.

Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt, który podzielić na równe prostokąty (mi wyszło 12).
Na każdym prostokącie z jednej strony zrobić o 4-5 nacięć.



Na nienaciętą część położyć po łyżce nadzienia, w tym wypadku budyniu.



Drożdżówki zwinąć od nienaciętej strony i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacięciami do góry.
Bułeczki posmarować białkiem.



Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po wystygnięciu posmarować lukrem (czynność można zastąpić cukrem pudrem lub pominąć).



Smacznego :)

3 komentarze:

  1. podoba mi się bardzo, na pewno wypróbuję. Zapraszam również do mnie ) www.filmoweciasteczko.blogspot.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko się je robi i szybko się je zjada.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...