piątek, 3 listopada 2017

CIASTO MARCHEWKOWE WERSJA FIT

Czasami życie potrafi pokrzyżować człowiekowi plany.
Miało być miło i sympatycznie, a jedno wydarzenie w oka mgnieniu odwróciło wszystko o 360 stopni.
W moim sercu zagościł smutek i ból, ogarnęła mnie niemoc i żal...
Ale takie czasami bywa to nasze życie :(

Pomału godzę się z tym co mi przyniósł los.
Nabieram chęci do życia.
Wracam do swoich ulubionych czynności.
Pieczenie zawsze dawało i daje mi wielką radość i satysfakcję.
Dlatego dziś przepis na pyszne ciasto marchewkowe, za namową córki w wersji fit.


SKŁADNIKI:

400 g marchewki startej na drobnych oczkach
1 1/2 szkl płatków owsianych górskich
4 jajka 
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
60 g orzechów włoskich drobno zmielonych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta imbiru i mielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

na krem:
125 g serka philadelphia naturalnego
1 łyżka miodu
kilka kropel ekstraktu z wanilii
płatki migdałowe


A jak to zrobić:
Płatki zmielić na mąkę za pomocą blendera.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać żółtka i zmiksować do połączenia.
Mikser ustawić na niskie obroty i partiami do masy jajecznej dodawać marchew.
Dodać wszystkie pozostałe składniki i mieszać do czasu ich połączenia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam tortownicy 22 cm) i wlać do niej ciasto.
Piec około 1 godzinę w 160 - 170 stopniach.
Serek wymieszać z miodem i wanilią, posmarować wierzch przestudzonego ciasta.
Płatki migdałowe uprażyć i wyłożyć je na krem.


5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...