wtorek, 3 października 2017

FOCACCIA Z POMIDORKAMI, OLIWKAMI I MOZZARELLĄ

Podróże kształcą, wszyscy o tym wiemy.
Mnie w dużej mierze kształcą też kulinarnie :)
Kilka dni temu, wróciłam z podróży włosko-francusko-hiszpańskiej, która natchnęła mnie do napisania postów z daniami właśnie z tych krajów.
Dziś zaczynam od Włoch i pysznej Focacci.
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, taka trochę siostra pizzy lecz bez sosu pomidorowego.
Bardzo popularna, zazwyczaj podawana na ciepło przed głównym posiłkiem, w celu zaspokojenia pierwszego głodu.
Można ją przygotowywać z różnymi dodatkami.

Cudowna, aromatyczna, po prostu pyszna :)

SKŁADNIKI:

na zaczyn
20 g świeżych drożdży
150 ml letniej wody
150 g pszennej mąki

ciasto właściwe
140 ml letniej wody
40 ml białego wytrawnego wina
60 ml oliwy z oliwek extra vergine
375 g pszennej mąki
1 1/2 łyżeczki soli

dodatki
kilka pomidorków koktajlowych
kilka oliwek
kilka kulek mini mozzarelli
gałązka świeżego rozmarynu
sól gruboziarnista
1/3 szkl oliwy extra vergine


A jak to zrobić:


Składniki na zaczyn wymieszać ze sobą i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
Jak zaczyn zacznie pracować, do misy miksera lub robota dodać wszystkie składniki na ciasto i zaczyn.
Miksować na niskich obrotach około 2 minut, aż składniki się połączą.
W mikserze założyć hak do ciasta drożdżowego i wyrabiać 5 minut na niskich obrotach.
Ciasto w mikserze zostawić na 5 minut, żeby chwilkę odpoczęło i znów wyrobić przez 5 minut.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, nakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Podczas wyrastania ciasto dwukrotnie rozciągnąć tzn.:unieść i rozciągnąć brzegi ciasta, nakładając je do środka miski.
Za każdym razem wystarczą cztery takie ruchy.

Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Polać połową oliwy (z dodatków), uciskając rozciągnąć ciasto na całej blasze, robiąc w nim palcami charakterystyczne dla focacci dołki.
Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wylać pozostała ilość oliwy i rozprowadzić palcami po całej powierzchni, nie zapominając o pozostawieniu w niej odcisków palców, czyli dołeczków.
W ciasto wcisnąć dodatki i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.
Podawać na ciepło.
Idealnie smakuje dodatkowo maczana w oliwie.

3 komentarze:

  1. to właśnie moje zboczenie - zawsze poznaję kraj od strony kulinarnej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak mam, ale zupełnie mi to nie przeszkadza 😜

      Usuń
  2. Uwielbiam włoskie jedzenie, często gości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...