wtorek, 5 września 2017

PATISONY FASZEROWANE WARZYWAMI

Trochę mnie tu nie było, ale wracam :)
Tak, tak wiem, piszę to już kolejny raz...
Ale wracam bo chcę, a nie muszę :)
Nie zasypię Was od razu dziesiątkami postów, ale raz na jakiś czas wrzucę coś smacznego.
Dobrze, że z blogowaniem jest jak z jazdą na rowerze :p tego się nie zapomina.
Czasem tylko potrzebna jest dłuższa odskocznia, na szukanie nowych inspiracji, poukładanie sobie innych spraw, albo po prostu na odpoczynek.
A tak, na marginesie ciekawa jestem, czy komuś moich postów brakowało?

No ale do rzeczy:
Za oknem szaro, buro i ponuro.
Jesień zmierza do nas wielkimi krokami.
To źle, czy dobrze?
Hmmm... to kwestia sporna, jedni ją lubią, a inni woleli by pewne, żeby lato trwało nadal.
No ale jak jesień to warzywa, pyszne, smaczne i zdrowe.
Proponuję więc faszerowane patisony, jeszcze nie tak bardzo znane i popularne, ale smaczne, lekkostrawne i dietetyczne.


SKŁADNIKI:

3 patisony o średnicy około 10-12 cm
1 szalotka
1 cebula dymka
6-7 pieczarek
1/2 strąka czerwonej papryki
6 suszonych pomidorów w oleju
1/2 puszki białej, drobnej fasoli
1 łyżka kaparów
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz
olej w którym były suszone pomidory

A jak to zrobić:

Patisony umyć, osuszyć, odciąć delikatnie górę i wydrążyć.
Środek oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (tego z pomidorów), dodać pokrojoną szalotkę.
Do zeszklonej szalotki, dorzucić pokrojone w półplasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i wszystko razem podsmażyć, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.
Dodać przepłukaną i odsączoną fasolę, pokrojone w paski suszone pomidory, oraz kapary.
Całość doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem i drobno posiekaną dymką, chwilę podsmażyć.
Przygotowane wcześniej patisony, posmarować z wierzchu i ze środka odrobiną oleju (tego z pomidorów), uzupełnić środek przygotowanym farszem, posypać startym serem.
Nafaszerowane patisony ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obok każdego ułożyć odcięte
"kapelusiki".
Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przed podaniem "kapelusiki" ułożyć na górze upieczonych patisonów.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...