Uwielbiam wszystkie mączne rzeczy, typu pierogi, naleśniki, kluski....💗
Największą mistrzynią w przygotowywaniu takich potraw jest moja mama.
Mi też nie najgorzej z nimi idzie, więc dzisiaj zapraszam na knedle.
Nie takie najbardziej popularne ze śliwkami, tym razem z dodatkiem sera i jeżyn.
SKŁADNIKI:
400 g zmielonego białego sera
250 g mąki pszennej (plus mąka do podsypywania ciasta)
2 jajka
1 szkl jeżyn
cukier waniliowy
cukier
masło
cynamon
A jak to zrobić:
Na blat wysypać mąkę, dodać ser i żółtka.
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do mąki z serem.
Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
Z ciasta uformować wałek i pokroić na mniejsze kawałki.
Każdy z kawałków rozpłaszczyć, na środku ułożyć kilka jeżyn posypać delikatnie cukrem waniliowym, zwinąć w kulkę i dokładnie zlepić, formując knedle.
uformowane knedle wrzucać na wrzącą wodę i gotować 5-6 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Knedle na talerzu polać roztopionym masłem i oprószyć cynamonem i cukrem.
Szukałem ostatnio fajnego przepisu na knedle i w końcu znalazłem :) Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecam 😀
Usuń