poniedziałek, 24 kwietnia 2017

CIASTO CZEKOLADOWE

Witam kochani, czy ktoś zauważył, moją chwilową nieobecność? ;)
Mam nadzieję, że ucieszycie się z mojego powrotu i kolejnego przepisu.
Dziś, żeby dobrze zacząć tydzień, zapraszam na pyszne, proste i szybkie ciasto czekoladowe.
Wilgotne w środku, z dodatkiem ulubionych owoców smakuje wybornie.

SKŁADNIKI:

100 g gorzkiej czekolady (u mnie gorzka ze skórką pomarańczową)
80 g masła
1/2 szkl. mleka
140 g cukru
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
owoce do dekoracji (u mnie granat i truskawki z odrobiną mięty)

polewa
100 g czekolady deserowej
50 g masła


A jak to zrobić:

Do rondelka przełożyć masło i połamaną na kawałki czekoladę.
Delikatnie podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników.
Zdjąć z palnika, lać mleko i całość dokładnie wymieszać.
W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
Wlać delikatnie masę czekoladową i zmniejszając moc miksera do minimum, wymieszać.
Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksować do całkowitego połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 22 cm lub mniejszej i piec około 30 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni.
Po upieczeniu ciasto studzić na kratce.
Przygotować polewę z rozpuszczonego masła i czekolady.
Polać ciasto i udekorować owocami.
Można podawać również z lodami :)

   


2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasto czekoladowe. Jest to wypiek, który zawsze mi smakuje i jest łatwy w wykonaniu. Zaraz wypróbuje twój przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...