niedziela, 19 marca 2017

SZPINAKOWE PIEROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Uwielbiam pierogi, mogła bym je jeść zawsze, wszędzie i o każdej porze.
Dziś postanowiłam pokombinować z ciastem francuskim.
I tak oto powstały chrupiące szpinakowe pierożki.
Doskonale smakują na ciepło, dają też radę jako zimna przekąska.


SKŁADNIKI:

1 płat ciasta francuskiego
300 g świeżego szpinaku
6-7 suszonych pomidorów z zalewy
70 g dobrej gatunkowo fety
1 łyżeczka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 jajko

A jak to zrobić:

Na patelni rozgrzać masło i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.
Lekko podsmażyć uważając aby czosnek się nie przypalił.
Wrzucić umyty i pokrojony szpinak, dusić całość aż szpinak zmięknie, a woda odparuje.
Zdjąć z palnika, dodać pokrojone w paseczki pomidory i rozkruszoną fetę.
Całość wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wykroić koła.
Na środku każdego, ułożyć po kopiastej łyżeczce farszu.
Złożyć je na pół jak pieróg, a brzegi ciasta skleić zagniatając je widelcem.
Gotowe pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...