Czasami tak bywa, że mamy ochotę na coś słodkiego.
Nie zawsze chce nam się piec ciasto, bo to wiąże się z tym, że musielibyśmy pochłonąć później "całą blachę", a my chcemy tylko odrobinkę, no bo przecież wiosna idzie ;)
Dlatego zapraszam po przepis na pyszne i wilgotne czekoladowe ciastko, które zaspokoi nasz apetyt na słodycze, w bardzo szybki i prosty sposób.
A mała porcja spowoduje, że będziemy mieć mniejsze wyrzuty sumienia :)
SKŁADNIKI:
2 jajka
100 g dobrej gatunkowo gorzkiej czekolady
100 g masła
2 łyżki mąki
120 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
A jak to zrobić:
Czekoladę (dla wzmocnienia smaku, użyłam takiej ze skórką pomarańczową) i masło roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia.
Jajka wbić do miski i ubić z cukrami na gładką masę.
Dodać mąkę i likier, wymieszać całość mikserem na najniższych obrotach.
Wlać ostudzoną czekoladę z masłem i ostrożnie wymieszać.
Gotowe ciasto przelać do kokilek (3/4 wysokości) i piec około 180 minut w temperaturze 200 stopni.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Do przygotowania i podania ciastek użyłam naczyń ceramicznych Staub, które otrzymałam od firmy Ballarini dystrybutora marki Staub.
Muszę przyznać, że owe naczynka mnie zachwyciły.
Ich kolor i wykonanie podkreślają zdecydowanie walory estetyczne potrawy.
Emalia, którą powlekane są naczynia Staub, to szklista emulsja wielokrotnie nakładana na żeliwne naczynie, a potem wypalana w temperaturach sięgających nawet 1000 stopni.
Jest błyszcząca, kolorowa i bardzo trwała.
Do koloryzacji używane są wyłącznie naturalne barwniki.
Naczynia te nadają się nie tylko do serwowania, ale również do gotowania - można w nich zapiekać w piekarniku, czy gotować w mikrofalówce.
Wytrzymują temperatury od -20 do +300 stopni Celsjusza.
Świetnie też nadają się do przechowywania dań.
Zapraszam Was do zapoznania się z tymi produktami, gdyż zdecydowanie warto.
Sprawdzą się również jako prezent :)
Jeśli chcielibyście stać się szczęśliwymi posiadaczami tych cudnych naczynek, zapraszam do udziału w konkursie :)
KONKURS
Zadanie konkursowe, polega na opisie słodkiego dania, które można by było przygotować w: Staub Mini Ramekin Okrągły, 2 szt. (produkt widoczny na moich zdjęciach).
Wasze pomysły, wpisujcie w komentarzach pod tym postem.
Będzie mi miło, jeśli dodatkowo zrobicie zdjęcie potrawy i wyślecie na adres
kasiaczapran@gmail.com z dopiskiem Konkurs Staub.
Regulamin konkursu:
1. Konkurs organizowany jest przez blog www.kuchniawopałach.pl wraz z firmą Ballarini, która jest sponsorem konkursu.
2. Czas trwania konkursu: 09.03.2017 - 15.03.2017 r
3. Zadanie konkursowe polega na przesłanie przepisu na słodkie danie, które można przygotować w konkursowych naczyniach.
4. Pod opisem potrawy, należy podać swoje dane kontaktowe.
5. Jeden uczestnik może nadesłać maksymalnie 1 zadanie konkursowe.
6. Spośród nadesłanych prac zostanie wybrany przez organizatora zwycięzca, który otrzyma zestaw Staub Mini Ramekin Okrągły, 2 szt.
7. Zwycięzca konkursu zostanie wyłoniony do 3 dni po upłynięciu terminu konkursu. Wyniki zostaną ogłoszone na blogu www.kuchniawopałach.pl, jak i na fanpejdżu /www.facebook.com/KuchniaWOpalach/.
8. Nagroda zostanie wysłana przez firmę Ballarini do zwycięzcy zgodnie z indywidualnymi ustaleniami, jednak tylko w granicach Rzeczpospolitej Polskiej.
9. Nie istnieje możliwość zamiany nagród na wartość pieniężną.
10. Biorąc udział w konkursie uczestnik oświadcza, że jego praca została wykonana samodzielnie i nie narusza praw autorskich osób trzecich.
11. Warunkiem otrzymania nagrody jest wysłanie przez zwycięzce na adres kasiaczapran@gmail.com danych do wysyłki (imię i nazwisko, miejsce zamieszkania, kod pocztowy, numer telefonu dla kuriera) w terminie do 3 dni od daty ogłoszenia wyników.
12. Jeśli zwycięzca nie poda danych do wysyłki zostanie wybrana druga osoba.
Upiekłabym w nich mieszankę owoców, pod kruszonką. Najprościej i smacznie :)
OdpowiedzUsuńZwykle używam moreli, gruszek, truskawek, czreśni oraz wszystkiego, co wpadnie w ręce. Kruszonka najzwyklejsza "babcina", z cukru mąki i dobrego masła.
Proporcje owoców oraz kruszonki dowolne, wg upodobań :)
Moją ulubioną kaszę jaglaną zapiekłabym z jabłkami i wanilią w tych pięknych naczynkach - to taki deser w zdrowszej odsłonie, albo tez pyszne brownie "na szybko" wtedy, gdy chęć na czekoladowy deser jest silniejsza od zdrowego rozsądku ;-)
OdpowiedzUsuńW takich foremkach zrobilabym ciastka czekoladowe z plynna czekolada w srodku.
OdpowiedzUsuńSkladniki:
- jajko
- 2 lyzki cukru
- lyzka maki
- pol tabliczki gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Foremki nasmarowac tluszczem i oproszyc maka. Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej. Jajko roztrzepac z cukrem i szczypta soli, nastepnie dodac make i wymieszac. Na samym koncu dodac rozpuszczona czekolade i wymieszac do otrzymania jednolitej masy.
Piec ok. 9 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.
Doskonale smakuja z lodami i musem malinowym.
Ola
ola_pajak@poczta.onet.pl
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMini szarlotki pachnące cynamonem z słodką kruszonką a na górze polane niezastąpionym sosem waniliowo śmietankowym udekorowane pieczonym jabłuszkiem... miejsce spożywania...taras...słońce...i...do towarzystwa moja sis ��
OdpowiedzUsuńZnalazłam ten przepis na pewnym blogu ale wzbogaciłabym go sorbetem malinowym. I naczynia były białe z niebieskim paskiem i nie pasowaly do tak pysznego deseru.:):):)
OdpowiedzUsuńSkładniki na 4 porcje:
3 średnie jaja
pół kostki masła
2 czubate łyżki kakao (ciemne, bez cukru)
2 czubate łyżki mąki tortowej
1 czubata łyżka cukru pudru
garść mrożonych malin
4 kokilki do zapiekania
Przygotowanie:
Jajka ubijamy mikserem z cukrem pudrem na idealnie gładką i puszystą masę.
Masło rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
Do masła dodajemy kakao i odstawiamy do wystygnięcia na 3 minuty.
Mieszamy delikatnie całość mąki z ubitymi jajkami.
Następnie do masy dodajemy rozpuszczone masło z kakao.
Wypełniamy foremki i dodajemy po kilka malin
Pieczemy w 200 stopniach przez około 8 minut.
Katarzyna Gola
Witam. Wspaniale byłoby zrobić w tych wspaniałych foremkach zrobić creme brule, cromble, małe serniczki czy zapiekane owsianki. Są tak piękne, że można wprost z piekarnika podawać w nich potrawę na stół. Na pewno można w nich podawać również lody czy różne musy owocowe.
OdpowiedzUsuńW foremkach przygotowałabym ciastka a la mini tarty banoffee:
OdpowiedzUsuńSpód: pokruszone herbatniki wymieszane z kakaem i płynnym masłem - zapiekłabym dosłowie 5 minut
następnie kolejno ułożyłabym: masę kajmakową, plasterki bananów skropione cytryną, bitą śmietanę :)
Na maila przesyłam zdjęcie klasycznej tarty, którą robiłam właśnie wczoraj (nie mam małych foremek)
tyskatyska88@wp.pl
Proszę o kontakt mail okazuje się być błędny 😔
Usuńprzepraszam, końcówka @gmail.com
Usuńtyskatyska@gmail.com :)
W tych cudnych ramekinach przygotowałabym pyszne, piaskowe, czekoladowo-kasztanowe babeczki z małymi gruszkami:
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
- 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki kasztanowej
- 100 g dobrego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do nich kakao. Do jaj dodać sól i cukier i ubijać aż masa będzie puszysta i kremowa. Do ubitych jaj dolewać stopniowo, ciągle ubijając, przestudzone, roztopione masło. Dodać ekstrakt waniliowy i ubijając na niskich obrotach dosypywać stopniowo suche składniki. Masę wylać do foremek Staub Mini Ramekin Okrągły (do połowy wysokości foremek) i do każdej babeczki włożyć jedną obraną, małą gruszkę z ogonkiem. Babeczki piec około 25 - 30 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 C.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
Są naprawdę pyszne i urocze:-)
Aneta Majchrzak
P.s. Zdjęcie babeczek wysyłam na maila.