piątek, 3 lutego 2017

PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Temat ryb bardzo często przewija się w moim domu, ponieważ to jedno z ulubionych mięs mojej córki.
 Nie ukrywam, ja też często po nie sięgam, stąd pomysł na dzisiejszy obiad :)
Użyłam pstrąga łososiowego, bo udało mi się kupić grube filety, ale łosoś też nada się wyśmienicie.
Danie nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że nie pokusimy się o własnoręczne przygotowanie ciasta francuskiego ;)
Zatem zapraszam do przetestowania przepisu, ja skorzystam z niego jeszcze nie raz.


SKŁADNIKI:

2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry
1 płat ciasta francuskiego
200 g szpinaku
100 g fety
1 ząbek czosnku
olej
sól
pieprz przyprawa do ryby
sok z cytryny
jajko


A jak to zrobić:


Rybę oprószyć przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny.
Dobrze wszystko wmasować w mięso i odstawić do lodówki.
W tym czasie na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć aby czosnek "oddał smak".
Na patelnię wrzucić szpinak i smażyć, aż zmniejszy swoją objętość, dodać pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem,smażyć jeszcze około 5 minut, żeby składniki się połączyły.
Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół.
Na środku każdego kawałka ułożyć po 1/4  części szpinaku, przyprawiony filet z ryby i na wierzchu resztę szpinaku.
Boki ciasta ponacinać na paski około 1 cm, skrajne zawinąć wokół ryby.


Pozostałe paski ciasta zakładać na siebie, na kształt warkocza zamykając rybę wewnątrz ciasta.



Tak przygotowane danie wysmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Najlepiej podawać bezpośrednio po upieczeniu.



2 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie! Kocham takie dania.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 Zapewniam że smakuje równie dobrze 😀

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...