wtorek, 3 stycznia 2017

ŚNIEŻNY PUCH - CIASTO BEZ PIECZENIA

Kolejny rok za nami.
Większość z Was pewnie zrobiła listę noworocznych postanowień ;)
Ja tym razem nie, bo i tak mam kłopot z wprowadzeniem ich w życie.
Mam nadzieję, że ten rok będzie lepszy od tego co już za nami.
Bogatszy w nowe doświadczenia, ale te pozytywne.
Pełen inspiracji...jak mój dzisiejszy wpis zainspirowany pogodą za oknem.
Nie mogło być inaczej, na dworze prószy śnieg, więc jest to dobry moment, aby przygotować ciasto "Śnieżny puch".

Ps. Kochani trzymam kciuki, żebyście wszystkie swoje noworoczne postanowienia zrealizowali.


SKŁADNIKI:

100 g wiórków kokosowych
60 g masła
2 łyżki cukru
500 g sera z wiaderka
2 galaretki cytrynowe
500 ml wody
200 ml śmietanki 30 %
1 płaska łyżka cukru pudru

A jak to zrobić:


Galaretki rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie i odstawić do wystygnięcia.
W rondelku rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe i cukier, całość dobrze wymieszać, aby wiórki nabrały lekko "mokrej" konsystencji.
Tortownicę o średnicy 18 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia (ja wykładam również boki).
Na dno wysypać 2/3 wiórków i przy pomocy łyżki : uklepać" je na całym spodzie, odstawić do lodówki.
Ser z wiaderka przełożyć do miski i zmiksować z przestudzoną galaretką.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem  i dodać do masy serowej, delikatnie zmiksować do połączenia składników.
Masę wylać na przygotowany wcześniej kokosowy spód i odstawić do lodówki.
Po godzinie wierzch ciasta posypać pozostałymi wiórkami i ponownie odstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.





7 komentarzy:

  1. Mam pytanie odnośnie wielkości tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o wielkość, to jest podane w opisie, że 18 cm 😀 Gdy pytanie jest inne to śmiało proszę pytać 😉

      Usuń
  2. Wlsanie o to mi chodziło:) nie doczytałam odrazu . Dziekuje za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy masa z sera jest taka płynna ?? Wiadomo po włożeniu do lodówki tezeje, ale w chwili przelewania do tortownicy była bardzo wodnista, a zrobiłam wszystko jak w przepisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest dość płynna, ale po schłodzeniu stężeje i będzie miała konsystencję pianki 😀

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...