niedziela, 8 stycznia 2017

ODRYWANY CHLEBEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ, CZOSNKIEM I SZCZYPIORKIEM

Unoszący się zapach świeżo upieczonego chleba, zawsze znacząco wpływa na mój apetyt.
Tak naprawdę nie tylko mój, no bo kto by się mu oparł ;)
Chlebek robi się bardzo szybko, co jest zdecydowanym plusem na przykład przy takim mrozie, gdy nikomu się nie chce wychodzić do sklepu, po świeże pieczywo.
To jakiego rodzaju dodatków do masła użyjecie, to wasza inwencja twórcza ;)


SKŁADNIKI:

ciasto
600 g mąki pszennej
300 g ciepłej wody
40 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
40 g oleju

masełko
120 g miękkiego masła
3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 drobno posiekana dymka (biała część)
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
listki z 5 gałązek bazylii, posiekane
2-3 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów (mogą być z zalewy lub bez)


A jak to zrobić:

Wszystkie składniki na masełko utrzeć ze sobą do połączenia składników.
Składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić, do momentu aż składniki się połączą i stanie się elastyczne.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 40 cm i grubości 0,5 cm.
Całość wysmarować masłem ziołowym.
Tak przygotowane ciasto pokroić na paski.
Każdy pasek złożyć w harmonijkę i układać w blaszce wysmarowanej masłem.
Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po upieczeniu chlebek zostawić na kratce do wystygnięcia.

Ps. Z podanej ilości składników upieczemy chleb w tortownicy o średnicy 26 cm.
Połowa porcji jest idealna do keksówki.





10 komentarzy:

  1. Ależ pięknie wyglada i zapewne rewelacyjnie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię na jakąś najbliższą okazję. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/08/tarta-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej-z-lososiem-porem-i-camembertem/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda okazja jest dobra, nawet dzisiejszą kolacja 😉

      Usuń
  3. wygląda wspaniale :) akurat mam nadmiar suszonych pomidorów, chyba się skuszę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam, u mnie zniknął zanim wystygł 😝

      Usuń
  4. uwielbiam takie przepisy! to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...