wtorek, 31 stycznia 2017

CHLEBEK BANANOWY

Tak w ramach zachcianki, przygotowałam bardzo smaczny bananowy chlebek.
Można go jeść z różnymi dodatkami typu: ulubiony dżem, krem czekoladowy, świeże owoce... i co tam jeszcze chcecie.
Idealny na śniadanie, jak i do kawy.
Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu.
Już go więcej nie zachwalam, ale szczerze polecam :)

SKŁADNIKI:

3 mocno dojrzałe banany
3 łyżki naturalnego jogurtu
1/2 szkl oleju
1 jajko
2 szkl mąki
2 łyżki cukru trzcinowego
5 łyżek wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli


A jak to zrobić:

Banany obrać ze skóry i zblendować, lub dokładnie rozgnieść widelcem.
Dodać jajko, olej i jogurt, wymieszać do połączenia składników.
W drugim naczyniu połączyć pozostałe suche składniki.
Wlać do nich masę bananową i całość dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu chlebek wystudzić na kratce.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...