środa, 21 grudnia 2016

ZAKRĘCONE CIASTKA Z MASĄ ORZECHOWĄ

Moi drodzy, jak tam przygotowania do Świąt?
Wszystko posprzątane, lodówka zaopatrzona, prezenty spakowane...
Ja w tym roku jestem jakoś mało zorganizowana, czasu mam zdecydowanie za mało.
Choć z drugiej strony, nie szaleję zbytnio kulinarnie, aby uniknąć poświątecznego wyjadania do Nowego Roku.
Dziś proponuję całkiem smaczne i szybkie w wykonaniu ciasteczka.
Choć to nie są pierniczki, na Święta będą jak znalazł :)


SKŁADNIKI:

2 płaty ciasta francuskiego
1 puszka masy orzechowej Helio
1 opakowanie skórki pomarańczowej Helio
1 jajko


A jak to zrobić:

1 płat ciasta rozwinąć na blacie i posmarować masą orzechową.
Posypać z wierzchu skórką pomarańczową i przykryć całość drugim płatem ciasta.
Ciasto lekko docisnąć palcami, aby oba płaty się skleiły.
Przekroić na pół po długości, a następnie wzdłuż krótszego boku na paski około 1,5 cm.
Każdy pasek obrócić dwa razy tak, aby powstały spiralki.




Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i piec 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Po upieczeniu pozostawić na blasze do wystudzenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...