Moi drodzy, jak tam przygotowania do Świąt?
Wszystko posprzątane, lodówka zaopatrzona, prezenty spakowane...
Ja w tym roku jestem jakoś mało zorganizowana, czasu mam zdecydowanie za mało.
Choć z drugiej strony, nie szaleję zbytnio kulinarnie, aby uniknąć poświątecznego wyjadania do Nowego Roku.
Dziś proponuję całkiem smaczne i szybkie w wykonaniu ciasteczka.
Choć to nie są pierniczki, na Święta będą jak znalazł :)
SKŁADNIKI:
2 płaty ciasta francuskiego
1 puszka masy orzechowej Helio
1 opakowanie skórki pomarańczowej Helio
1 jajko
A jak to zrobić:
1 płat ciasta rozwinąć na blacie i posmarować masą orzechową.
Posypać z wierzchu skórką pomarańczową i przykryć całość drugim płatem ciasta.
Ciasto lekko docisnąć palcami, aby oba płaty się skleiły.
Przekroić na pół po długości, a następnie wzdłuż krótszego boku na paski około 1,5 cm.
Każdy pasek obrócić dwa razy tak, aby powstały spiralki.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i piec 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Po upieczeniu pozostawić na blasze do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz