poniedziałek, 5 grudnia 2016

DWUKOLOROWE CIASTECZKA

W mojej kuchni już przedświąteczne poruszenie :)
Piernik dojrzewa w lodówce, ciasteczka się pieką pomału, pierniczki w planach...och jak ja lubię ten czas.
Niebawem trzeba będzie zabrać się za śledzie, pierogi i inne rarytasy :)
No ale dzisiaj czas na ciasteczka.
Wszak Mikołaj chętnie się posili, jeśli zostawimy mu kilka sztuk na parapecie...




SKŁADNIKI:

300 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru
2 żółtka
1 1/2 łyżki kakao
1 łyżka śmietany
2 łyżki mielonych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia




A jak to zrobić:


Na stolnicę przesiać mąkę i posiekać w niej masło.
Dodać cukier, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić do ich połączenia.
Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej dodać cukier waniliowy i mielone migdały, do drugiej kakao i cynamon.
Dobrze wyrobione ciasta uformować w kule i schłodzić w lodówce 20 minut.
Obydwa rozwałkować na takie same prostokąty.
Położyć jeden na drugim i zwinąć w roladę.
Schłodzić kolejne 30 minut.
Roladę pokroić na około centymetrowe plasterki.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.








3 komentarze:

  1. Jak długo mogą 'postac' (o ile wcześniej nie zostaną pochloniete)? Czy zamiast mielonych migdałów mogę dodać mielone orzechy włoskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę mogą poleżeć, zamknięte w puszce lub słoju. Tak jak inne kruche ciastka. Ale gwarantuje, że termin nie będzie zbyt długi, są za dobre i szybko znikają😀

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...