środa, 2 listopada 2016

CIASTECZKA Z MĄKI KOKOSOWEJ Z BAKALIAMI

Jesienią, dużo chętniej sięgam po suszone owoce.
Stanowią bardzo smaczną przekąskę, ale i fajny dodatek do dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Dzisiaj za sprawą Suszonej Morwy firmy Helio, cofnęłam się pamięcią do lat gdy byłam dzieckiem.
Pamiętam jak dziś, gdy siedząc na płocie zajadaliśmy się właśnie morwami, zrywanymi prosto z drzew.
Smak pamiętam do dziś, choć zupełnie o tych owocach zapomniałam.
Tym bardziej byłam ciekawa, jak smakują w wersji suszonej.


SKŁADNIKI: 

100 g gorzkiej czekolady
20 g orzechów włoskich
20 g migdałów bez skórki
20 g suszonej żurawiny
20 g suszonej morwy
80 g płatków owsianych
120 g mąki kokosowej
120 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
130 g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia


A jak to zrobić:

Czekoladę i bakalie posiekać na drobne kawałki.
Płatki zmielić.
Do miski wsypać cukry, dodać kawałki masła, jajko wszystko zmiksować na gładką masę.
Wsypać mąkę i zmielone płatki owsiane, chwilę miksować do połączenia składników.
Wsypać wszystkie pozostałe składniki i całość wymieszać najlepiej ręką.
Z powstałego ciasta formować w dłoniach kulki, wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając.
Ciastka piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...