środa, 23 listopada 2016

CIASTECZKA MAŚLANE Z TWAROGIEM

Choć do Świąt jeszcze miesiąc, wszystkie Markety i telewizja już dawno nam o tym przypominają.
Osobiście tego nie lubię, bo uważam, że to zdecydowanie za wcześnie.
Lecz dziś, lekko się tej magii poddałam.
Przygotowałam bardzo szybkie i smaczne ciasteczka, które oprócz pierników i pierniczków z pewnością przygotuję na Święta.


SKŁADNIKI:

300 g maki tortowej
250 g półtłustego twarogu
200 g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie)

cukier trzcinowy


A jak to zrobić:

Ser zmiksować lub zmielić.
Dodać mąkę, masło i aromatyzowany cukier.
Wszystko razem bardzo dobrze wyrobić, na gładka masę.
Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na 2-3 mm i wycinać ciasteczka.
Każde ciastko z jednej strony obtoczyć w cukrze trzcinowym i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15-16 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...