Kapusta pekińska zazwyczaj ląduje w surówce.
Dzisiaj postanowiłam zrobić z niej placki.
Eksperyment uważam za udany.
Podawane z jogurtem, lub innym ulubionym sosem, są całkiem fajnym daniem obiadowym.
SKŁADNIKI:
150 g drobno posiekanej kapusty pekińskiej
1 garść drobno pokrojonego świeżego szpinaku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej bazylii (użyłam greckiej)
1/2 cebuli drobno posiekanej
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 jajka
1 szkl mleka
1 1/2 szkl mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
A jak to zrobić:
Warzywa wymieszać w misce.
Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka i mąkę.
Całość wymieszać przy pomocy rózgi na jednolite ciasto.
Do tak przygotowanego ciasta dodawać stopniowo warzywa i wszystko dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Jeśli masa jest za rzadka można dodać trochę mąki, jeśli za gęsta dolać mleka.
Placki smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Podawać na ciepło z ulubionym sosem lub jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz