środa, 3 sierpnia 2016

PIEROGI Z JAGODAMI

Od jakiegoś czasu jest mnie tu mało, a to za sprawą braku czasu.
Kradnie mi go moja tortowa pasja, która rozwija się w zastraszającym tempie.
Cieszę się, że moje torty przypadły do gustu, nie tylko mnie i mojej rodzinie, ale i znajomym.
Myślę, o specjalnym poście na ten temat, tylko czy kogoś by zainteresował ?

Dzisiaj z racji urlopu, wygospodarowałam chwilkę i zrobiłam dla moich najbliższych pierogi.
Pierogi z jagodami, a jakże, po tych z truskawkami to ulubione danie mojej córki.
Przy okazji przetestowałam nowy przepis na ciasto z MLEKIEM.
Idealnie nadaje się do pierogów z owocami.
Jest mięciutkie i elastyczne :)


SKŁADNIKI:

400 g mąki pszennej
około 250 ml ciepłego mleka
1/2 łyżki oleju
szczypta soli

jagody
cukier trzcinowy
jogurt naturalny
masło


A jak to zrobić:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól i olej.
Stopniowo wlewać mleko i zagniatać ciasto, aż uzyska gładką konsystencję.
Nakryć głębokim talerzem i pozostawić 15-20 minut.
Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką.
Przy pomocy szklanki wycinać kółka, które lekko rozciągać w palcach. 
Na środek dodać 1 łyżeczkę jagód i szczyptę cukru, złożyć na pół i dokładnie skleić brzegi.
Kleić i kleić, aż ciasto się skończy.
Gotować w osolonej i wrzącej wodzie około 3-4 minuty od czasu wypłynięcia.
Ugotowane pierogi wyciągnąć łyżką cedzakową i okrasić niewielką ilością roztopionego masła (nie będą się sklejały).
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z jogurtem i odrobiną cukru, lub jak kto woli ;)






4 komentarze:

  1. Uwielbiam pierogi z jagodami :)
    Zapraszam również do mnie po 52 triki kuchenne, które ułatwiają gotowanie.
    Mogę się założyć, że o niektórych nie słyszeliście!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...