Po dłuższej przerwie technicznej, przeznaczonej na podreperowanie zdrowia, leniwie wracam do tego co najbardziej lubię.
Do pieczenia i gotowania :) no i do pracy.
Powróciła energia i chęć do życia, ale nie o tym tu będę pisać.
Zapraszam na leniwe w malinach.
Pyszne smaki z dzieciństwa, idealne na letni obiad.
Szybkie i łatwe w przygotowaniu...
SKŁADNIKI:
200 g chudego lub półtłustego twarogu
1/2 szkl mąki
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
szczypta soli
maliny
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
cynamon
karmel
A jak to zrobić:
Na stolnicę wysypać mąkę.
Dodać drobno pokruszony lub rozdrobniony widelcem twaróg, cukier waniliowy i żółtko.
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do pozostałych składników.
Wszystko dokładnie zagnieść, w razie potrzeby podsypywać odrobiną mąki.
Ciasto powinno mieć lekko luźną konsystencję.
Z tak przygotowanego ciasta, uformować wałeczek, który lekko spłaszczyć i pokroić jak kopytka, czyli w romby.
Pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.
Maliny rozgnieść widelcem i wymieszać z jogurtem.
Sos wyłożyć na talerz, na nim ułożyć pierogi.
Całość oprószyć cynamonem i karmelem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz