sobota, 18 czerwca 2016

WANILIOWY PUDDING Z TAPIOKI Z MUSEM OWOCOWYM

Upały na dworze przyczyniają się do nieużywania piekarnika.
Dlatego w takie dni idealnie sprawdzą się desery, które nie wymagają pieczenia.
Poza tym deser jest zdrowy i bardzo smaczny.
Nie zawiera cukru, więc może być fajną odskocznią w nudnej diecie ;)


SKŁADNIKI:

400 ml mleka
1/3 szkl tapioki
1 laska wanilii
15 truskawek
10 jeżyn
2 łyżki naturalnego jogurtu
owoce do dekoracji


A jak to zrobić:



Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie przelać wszystko do rondelka, dodać ziarenka z wanilii, wymieszać.
Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż kuleczki tapioki zrobią się miękkie i przezroczyste.
Truskawki umyć i drobno pokroić, następnie rozgnieść je przy pomocy widelca, aż powstanie owocowy mus.
Podobnie przygotować jeżyny i dodać do nich jogurt, wymieszać.
Na dno słoiczków lub pucharków, przelać mus z truskawek.
Następnie przełożyć pudding z tapioki, a na wierzch wylać jeżynowy jogurt.
Udekorować owocami.





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...