środa, 4 maja 2016

OMLET Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

Kolejny pomysł na szparagi, tym razem śniadaniowy.
Puszysty omlet, chrupiące szparagi, słodycz pomidorków, pikantność dymki...całość cudownie rozpływająca się na podniebieniu.
Smaczne, zdrowe i sycące danie na cały poranek.


SKŁADNIKI:

6-7 zielonych szparagów
4 pomidorki koktajlowe
1 dymka
3 jajka
sól
pieprz
masło


A jak to zrobić:

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce.
Grubsze końce delikatnie oskrobać nożem.
Wstawić szparagi do gotującej się wody, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię i gotować około 5 minut, po czym zahartować je w zimnej wodzie.
Na patelni roztopić masło, dodać szparagi i lekko je podsmażyć.
Zdjąć z patelni.
Jajka wbić do miski, doprawić solą, pieprzem i bardzo dobrze roztrzepać przy pomocy rózgi.
Im bardziej jajka będą napowietrzone, tym bardziej omlet będzie puszysty.
Masę jajeczną wlać na tą samą patelnię, na której smażyły się szparagi.
Smażyć omlet, delikatnie zagarniając masę od brzegów patelni do środka.
Gdy masa lekko się zetnie ułożyć na wierzchu szparagi, pokrojone pomidorki i pokrojoną dymkę.
Smażyć, aż spód lekko się zarumieni.
Odwrócić na drugą stronę i znów lekko podsmażyć.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.



2 komentarze:

  1. świetne wykorzystanie szparagów :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...