poniedziałek, 25 kwietnia 2016

TARTA ZE SZPARAGAMI, BROKUŁEM, POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ

Dziś pierwszy raz w tym roku, skusiłam się na szparagi.
Piękne, jędrne i cudownie zielone.
Zdecydowanie bardziej je lubię niż białe, bo są delikatniejsze.
Nie bójcie się szparagów są pyszne i zdrowe.


SKŁADNIKI:

1 płat ciasta francuskiego
3 jajka 
150g śmietany 18%
10 zielonych szparagów
7-8 pomidorków czerwonych
7-8 pomidorków żółtych
8 kuleczek mini mozzarelli
kilka różyczek brokułu
sól
pieprz
świeży tymianek, oregano i szczypiorek

A jak to zrobić:


Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i delikatnie obrać grubsze końce.
Gotować 5-7 minut na stojąco, tak aby główki wystawały ponad wodę.
Po ugotowaniu zahartować zimną wodą.
Brokuł zblanszować.
Formę do tarty dokładnie wyłożyć ciastem francuskim i nakłuć widelcem.
Włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni na 5 minut.
W tym czasie roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać zioła i doprawić solą  i pieprzem.
Wyciągnąć blachę z pieca.
Wylać na środek masę jajeczno-śmietanową.
Na wierzchu ułożyć szparagi, brokuł, połówki pomidorków i kawałki mozzarelli.
Wierzch oprószyć lekko pieprzem i z powrotem włożyć do pieca.
Piec około 30-35 minut, aż masa się zetnie i lekko przyrumieni.


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...