poniedziałek, 4 kwietnia 2016

SOCZYSTA PIERŚ Z KURCZAKA

No i stało się, przechodzimy na dietę ;)
Tzn. rodzina przechodzi, bo mi przy pieczeniu tortów, będzie raczej trudno oprzeć się, wylizywaniu misek.
A tak na serio, to lżejsza dieta wyjdzie nam wszystkim na zdrowie.
Na zdrowie i to w dosłownym tego słowa znaczeniu.


SKŁADNIKI:

2 duże piersi z kurczaka ze skórą (bez skóry też się uda)
sól
pieprz
słodka mielona papryka
czosnek granulowany
świeże zioła: tymianek, cząber, rozmaryn

rękaw do pieczenia

A jak to zrobić:

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Oprószyć solą, pieprzem, papryką, granulowanym czosnkiem i dokładnie wmasować przyprawy z obu stron.
Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, na wierzchu ułożyć świeże gałązki tymianku, cząbru i rozmaryn.
Rękaw zamknąć z obu stron i wstawić całość na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
10 minut przed końcem pieczenia, rozciąć z góry rękaw, polać mięso wytopionym tłuszczem, przez co nabierze z wierzchu złocistego koloru.
Po upieczeniu, wyjąć mięso z rękawa i odłożyć na deskę, żeby "odpoczęło".


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. To ostatnio stałe menu w mojej kuchni, tak przygotowana pierś jest boska :)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda, pojadłabym.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...