czwartek, 3 marca 2016

ZAKRĘCONE CIASTECZKA

Tym razem obejdzie się bez zbędnych wstępów.
Pyszne kruche ciasteczka obronią się same.
Skąd mam tą pewność?
Połowa szybko zniknęła w pracy, a po drugiej w domu zostały tylko okruszki.
To chyba o czymś świadczy ;)


SKŁADNIKI:

1 3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży
3 łyżki wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
110 g masła
1 jajko
1/3 szkl śmietany
kilka kropel olejku migdałowego

3/4 szkl cukru
1 łyżeczka wody
kilka kropel olejku migdałowego
1 łyżeczka mielonego kardamonu


A jak to zrobić:

Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i cukier.
Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić na 10 minut.
Do drugiej miski wsypać mąkę, sól i pokrojone w kostkę masło.
Widelcem wgnieść masło w mąkę, aż powstaną drobne grudki.
W szklance roztrzepać jajka ze śmietaną i olejkiem migdałowym, wlać do drożdży.
Mieszać widelcem, dodając porcjami mąkę z masłem do połączenia składników.
Ciasto delikatnie wyrobić ręką, uformować w kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Cukier wymieszać z wodą i olejkiem, powinien nabrać konsystencji mokrego piasku.
Połowę cukru wysypać na stolnicę.
Ciasto oprószyć delikatnie mąką, położyć na cukier i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 x 20 cm.
Resztą cukru i kardamonem posypać ciasto i rozetrzeć.
Prostokąt złożyć na 3 części o obrócić o 90 stopni.
Ponownie rozwałkować, złożyć i obrócić.
Cisto obecnie będzie się składało z 9 warstw.
Ostatni raz rozwałkować i pokroić na 32 równe paski (8 cięć pionowo i 4 poziomo).
Każdy z pasków złapać za końce i jeden z nich przekręcić o 90 stopni.
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...