poniedziałek, 14 marca 2016

DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK


Święta już niebawem.
Warto pomyśleć o tym, co podamy na swój świąteczny stół.
Na moim z pewnością nie zabraknie żurku.
Ale, żeby był smaczny, trzeba nastawić zakwas.
Domowy i aromatyczny, będzie idealną podstawą do pysznej zupy.


SKŁADNIKI:

 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
 1 litr przegotowanej, ciepłej wody
 4-5 ząbków czosnku
 4 ziarna ziela angielskiego
 3 liście laurowe
 kilkanaście ziaren pieprzu
 (opcjonalnie kromka chleba razowego pieczonego na zakwasie


A jak to zrobić:

Potrzebny będzie duży słój, do którego wrzucamy: obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, ziele angielskie,liście laurowe i pieprz.
Całość zasypujemy mąką i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą.
Należy pamiętać aby woda nie była zbyt gorąca, ponieważ może wtedy spowodować, że zamiast zakwasu, otrzymamy kisiel.
Jeśli chcemy, aby zakwas ukisił się szybciej, dodajemy do niego kromkę razowego chleba na zakwasie.
Drewnianą łyżką mieszamy wszystkie składniki.

Słoik nakrywamy gazą lub bawełniana ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Codziennie o tej samej porze zakwas należy wymieszać drewnianą łyżką, wtedy na górze nie pojawi się pleśń.
Zakwas zazwyczaj jest gotowy po 4 dniach.
Jeśli jednak lubimy, aby był bardziej kwaśny zostawiamy go jeszcze na 1, 2 dni.

Tak przygotowany zakwas, jeśli nie używamy go od razu, możemy przechowywać w lodówce około 2 tygodni.
Wyciągamy wtedy z niego wszystkie przyprawy, mieszamy i przelewamy do szklanej butelki.
Nie zamykamy szczelnie, ponieważ żur będzie nadal "pracował", co może spowodować niekontrolowany wybuch w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...