piątek, 18 marca 2016

CIASTECZKA CZEKOLADOWO - MIĘTOWE

W tym roku, zamiast wielkanocnych mazurków, piekę ciastka.
Różne, różniste.
Każdy z domowników ma swoje ulubione, będzie więc w czym wybierać.
Może i Wy się skusicie, na małe, mięciutkie ciasteczka.
Ich czekoladowo-miętowy aromat, nie pozwala im się oprzeć :)


SKŁADNIKI:

2 jajka
250 g mąki 
200 g cukru pudru
100 g masła
40 g gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki posiekanej drobno świeżej mięty


A jak to zrobić:

Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia.
Gdy będzie już chłodne, dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Wsypać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto przy pomocy drewnianej łyżki.
(Ciasto może sprawiać wrażenie dość "luźnego")
Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę.
Po schłodzeniu, ciasto podzielić na pół.
Z każdej połowy, uformować wałek i pokroić go na 25 kawałków.
Z każdego kawałka uformować kulkę, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy i piec około 12-15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.




2 komentarze:

  1. Robiłem podobne, tylko bez mięty. Były wyśmienite! Chyba je powtórzę :>

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...