Święta, święta i po świętach.
Czas wpaść w codzienny rytm, tym bardziej, że pogoda coraz częściej nas do tego nastraja.
Słońce, rozkwitające pąki, kwiaty...aż chce się żyć :)
I tym oto optymistycznym akcentem, zapraszam do przetestowana przepisu na bardzo smaczne ciasteczka.
SKŁADNIKI:
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g miękkiego masła
140 g cukru
1 łyżka gęstej śmietany
1 jajko
szczypta soli
siekane migdały około 50 g
1 łyżeczka cynamonu
A jak to zrobić:
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i solą.
Dodać masło, cukier, śmietanę i jajko.
Wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę (nie przejmując się, gdy lekko będzie się kleić).
Z ciasta formować kulki, wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w migdałach wymieszanych z cynamonem.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy, gdyż ciasteczka lekko się rozpłyną podczas pieczenia.
Piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz