poniedziałek, 1 lutego 2016

ZAKRĘCONE PĄCZKI ANGIELSKIE YUM YUMS

Tak się składa, że przez ostatnie dwa tygodnie miałam ze trzy Tłuste Czwartki ;)
A to wszystko dlatego, że chcę zachęcić Was do przygotowania czegoś innego, niż tradycyjne pączki.
Na ten przepis natknęłam się odwiedzając blog Kasi.
Te pyszne angielskie pączki, podbiją Wasze serca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Może i są pracochłonne, ale nie zrażajcie się, są tego warte.


SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30 g świeżych drożdży
100 g masła 
30 g cukru
1 jajko
1 szkl ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli

lukier:
cukier puder
sok z cytryny

olej do smażenia


A jak to zrobić:

Masło na kilka godzin włożyć do zamrażarki, aby się zmroziło.
Do miski przesiać mąkę, dodać bardzo drobno rozkruszone drożdże, sól i cukier, wymieszać.
Zmrożone masło, pokroić w cienkie plasterki i dodać do miski.
Całość delikatnie wymieszać (nie wyrabiać ciasta).
Jajko roztrzepać, połączyć z wodą i wlać do pozostałych składników.
Wymieszać, ale w dalszym ciągu nie wyrabiać, składniki muszą się tylko połączyć i dać się uformować w kulę.
Odstawić na 30 minut, aby zaczęło pracować.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, aby nie przywierało podsypywać delikatnie mąką.
Prostokąt z ciasta składać "na trzy", krótszymi bokami do środka i znów rozwałkować na prostokąt, tak aby jeden bok, był 3 razy dłuższy od drugiego.
Czynność tę powtórzyć 5-6 razy.
Odstawić do lodówki na kolejne 30 minut, aby odpoczęło.

Ciasto wyjąć i rozwałkować na prostokąt o grubości 8-10 mm, i pociąć na 4 centymetrowe paski.
Każdy pasek rozciąć (prawie do końca) na pół, spleść ze sobą i złączyć na końcach.
Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Tak przygotowane pączki smażyć z dwóch stron, na rumiano.
Po przestudzeniu polukrować.



2 komentarze:

  1. Kasiu świetny przepis, w najbliższy czwartek będę próbować "zakręconych pączków".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam kochaniutka, mnie zauroczyły smakiem :) Czekam na Twoją opinię.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...