wtorek, 16 lutego 2016

MAŚLANE RÓŻYCZKI

Najbardziej lubię gotować, jak nikt mi się po kuchni nie kręci.
Włączam sobie wtedy ulubioną muzykę i mieszam, doprawiam, smakuję...
Tak było tym razem, mąż w pracy, córka w szkole i nawet koty mnie nie pilnowały, tylko poszły spać.
Ach, ale gdybym tak ciągle miała być sama, to kto by to wszystko zjadł ;)


SKŁADNIKI:

180 g zimnego masła
150 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (ewentualnie ziarenka z 1 laski wanilii)
szczypta soli
przyprawa pomarańczowo-imbirowa lub inna ulubiona do dań słodkich


A jak to zrobić: 

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać wszystkie pozostałe składniki i "przesiekać" je nożem.
|Zagnieść tak jak kruche, zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 mm i przy pomocy szklanki wykrawać krążki.
Układać po 4 sztuki, tak aby na siebie zachodziły (oprószyć przyprawą pomarańczowo-imbirową) i zwijać w rulonik.
Każdy rulonik przeciąć na pół, powstaną dwie różyczki.
Każdy kwiatek ułożyć najlepiej w minipapilotce i formie na muffinki, odginając nieco "płatki".
Tak przygotowane ciastka odstawić na 2 godziny do lodówki.
Piec 5 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 15 minut do zarumienienia.




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mnie tez ucieszył ich wygląd :) wszak piekłam je pierwszy raz.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...