niedziela, 28 lutego 2016

DOMOWE LONGERY

Moda na szybkie jedzenie w barach typu Fast Food, jest w naszym kraju bardzo popularna.
Można się o tym przekonać, spacerując po centrach handlowych, szczególnie w weekend.
Nie ukrywam, że i ja mam czasem smaka na...
Ale tak naprawdę, czy wiem wtedy co jem?
Dlatego dziś zamieniam Fast Food na Slow Food.
I zapraszam na pyszne domowe Longery, niczym z jednej z popularnych sieciówek :)


SKŁADNIKI :
na 6 sztuk

bułki
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
120 ml mleka
60 ml wody
25 g masła
310 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
mleko do posmarowania bułek
sezam do posypania bułek 

stripsy
1 duża pierś z kurczaka
sól
pieprz
słodka papryka
czosnek granulowany
sos sojowy
1 jajko
100 ml mleka
ok 1/2 szkl mąki
dodatkowo mąka na panierkę
olej do smażenia

dodatki
sałata 
pomidor
ogórek kiszony
czerwona cebula
ketchup
sos tysiąca wysp


A jak to zrobić:

Bułki
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki.
Wymieszać i odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
Nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie z ciasta uformować podłużne bułki i pozostawić pod przykryciem na kolejne 30 minut.
Przed pieczeniem bułki naciąć na górze, aby powstało charakterystyczne wyżłobienie.
Posmarować odrobiną mleka i posypać sezamem.
Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po upieczeniu, studzić na kratce.

Stripsy
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć, pokroić na paski o grubości 2-3 cm.
Mięso zamarynować w soli, pieprzu, papryce, czosnku i sosie sojowym, odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Do miski wbić jajko, wsypać mąkę i wlać mleko, doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Całość dobrze wymieszać na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
Tak przygotowanym ciastem zalać kurczaka.
Do pojemnika z przykrywką wsypać mąkę, około 1/2 szklanki.
Wkładać do niego po 3 - 4 kawałki kurczaka, zamknąć przykrywką i potrząsać tak aby mąka sama pokryła kawałki mięsa.
Tak przygotowane mięso smażyć po 4-5 minut z każdej strony, na głębokim oleju.
Nadmiar tłuszczu odsączyć układając usmażone Stripsy na papierowym ręczniku.

Bułkę przekroić wzdłuż na pół.
Obie połówki posmarować sosem.
Na spodnią część ułożyć sałatę, stripsy, plastry pomidora, ogórka i cebuli.
Całość polać ketchupem i przykryć wierzchnią częścią bułki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...