środa, 20 stycznia 2016

TAWA TAWAS

Karnawał trwa, Tłusty Czwartek niebawem, więc zapraszam na pyszne smakołyki prosto z Boliwii.
Robi się je naprawdę szybko, więc zamiast wychodzić z domu i stać w długiej kolejce w cukierni, spędźcie miło 20 minut we własnej kuchni.
A później delektujcie się, małymi lekko faworkowymi rombami, które posypane cukrem pudrem i polane odrobiną miodu z cytryną, będą sprawiały dużą przyjemność Waszym kubkom smakowym.


SKŁADNIKI:

1 szkl. (250 ml) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka miękkiego masła
4 łyżki wody

olej do smażenia
cukier puder
płynny miód
kilka kropel soku z cytryny


A jak to zrobić:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Dodać sól, masło, jajko i wodę.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby, gdyby zbyt kleiło się do rąk, można je delikatnie podsypać mąką.
Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość nie większą niż 0,5 cm.
Przy pomocy noża lub radełka powycinać romby i pozostawić na 5 minut.
W tym czasie rozgrzać olej.
Tawa tawas wrzucać delikatnie na olej i smażyć z dwóch stron, na złoty kolor.
Po usmażeniu nadmiar oleju, odsączyć na papierowym ręczniku.

Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem i polać miodem z cytryną.


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...