niedziela, 17 stycznia 2016

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z GARNKA

Uwielbiam zapach i smak świeżego chleba.
Najbardziej lubię taki jeszcze cieplutki, z masłem i odrobiną soli :)
Dlatego ostatnio dość często, piekę pieczywo sama.
Dziś zapraszam na chlebek, nie dość, że łatwy i szybki w wykonaniu, to jeszcze bardzo smaczny i z cudownie chrupiącą skórką.
Spróbujcie, go upiec, a gwarantuję, że walka o każdą kromkę, zacznie się już od piętki ;)


SKŁADNIKI:

360 g wody
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
200 g mąki żytniej
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli


A jak to zrobić:

Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie.
Wsypać obie mąki i sól.
Ciasto bardzo dobrze wyrobić ręką przez około 5-6 minut.
Jeśli będzie zbyt "lepkie", można podsypać je lekko mąką.
Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby się "odgazowało", wyjąć z miski i lekko wyrobić.
Uformować bochenek, z wierzchu ponacinać go w kratkę i oprószyć mąką.
Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie piekarnik nastawić na najwyższą temperaturę i wstawić do niego na 20 minut żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne, koniecznie z przykrywką, w którym będziemy piec chleb.
Do dobrze nagrzanego naczynia, włożyć wyrośnięty bochenek, nakryć przykrywką i znów wstawić do piekarnika, na 30 minut, zmniejszając temperaturę do 200 stopni.
Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 25-30 minut.
Po upieczeniu chleb studzić na kratce.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...