wtorek, 22 grudnia 2015

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

Na moim Wigilijnym stole oprócz karpia, dorsza i pstrąga, dumnie prezentować będzie się również śledź.
I to na dwa sposoby.
Jeden z nich to śledź po kaszubsku.
Bardzo je lubię, choć przyznaję, że pokusiłam się o ich przygotowanie pierwszy raz.
Jeszcze się "nie przegryzły", a już je podjadam :)


SKŁADNIKI:

10 płatów śledziowych 
200 ml oleju
3 średnie cebule
5 łyżek octu 10 %
1 łyżeczka cukru
80 g przecieru pomidorowego
3 liście laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki gorczycy


A jak to zrobić:

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie, na około 3-4 godziny, zmieniając wodę dwukrotnie.
Do rondelka wlać olej, podgrzać i wrzucić do niego pokrojoną w pióra cebulę i cukier.
Chwilę wszystko pogotować.
Dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze około 5 minut wszystko mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.
Odstawić do wystygnięcia.
Filety ze śledzia odcedzić z wody, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na mniejsze kawałki.
Rybę układać w szklanym naczyniu, na przemian z sosem.
Odstawić do lodówki, żeby się "przegryzły".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...